EN
Back

Interview: We're Seeking Infra Talents to Design Our Global Private Cloud Platform

25 February 2021
By Mait Vaiksaar, Head of Infrastructure
Share this article:
Mait Vaiksaar
On top of nearly 40 vacancies Playtech Estonia is currently seeking to fill with the best talent, we're on the look for five important infrastructure talents responsible for the operation and development of our global scale infrastructure platform.

The head of the Infrastructure unit, Mait Vaiksaar, who has worked in the company pretty much from the start, explains in an interview to Geenius.ee technology portal what professional challenges and rewards await these new talents and which candidates would make the perfect match for us. 

Read the published interview here (in Estonian):  
---

Sa oled Playtechis töötanud üle 17 aasta. See on päris pikk tööstaaž juba niisama, rääkimata ühes firmas töötamisest. Mis on sind Playtechi juures kogu selle aja hoidnud?

Tõtt-öelda on see aeg möödunud linnutiivul. Liitusin Playtechiga firma algusaastatel, siis kui mahtusime veel Tartus ikoonilise ärihoone Pläsku paari korruse peale ära. Täna on meil Tartu kesklinnas oma viiekorruseline maja ning firmas kokku üle 6000 inimese paarikümnes riigis.

Läbi aastate olen töötanud kokku kaheksal erineval positsioonil ehk keskmiselt 2-3 aastat ühe rolli kohta. See võib tunduda hüplemisena, kuid minu jaoks on kasv olnud orgaaniline selles mõttes, et koos ettevõtte kasvuga on tekkinud pidevalt uusi väljakutseid.

Eks mul on õnne ka olnud, et koos firma kasvuga on tekkinud sellised võimalused ja rollid, mis on mulle professionaalselt huvi pakkunud. Enamjaolt olen töötanud siinsamas Tartus, kuid näiteks aastatel 2015-2016 oli mul võimalus ka Londonis kahe meie tolle aja suurima ärikliendiga töötada. Tänu sellele olen saanud unikaalse võimaluse näha nii Playtechi ärilist kui ka tehnoloogilist poolt.

Lühidalt hoiabki mind siin see, et aastatega on kujunenud hästi tore, ühtehoidev ja tulemustele orienteeritud meeskond ning professionaalseid väljakutseid jätkub tänaseni.

Mait Vaiksaar (keskel) Tartu kontoris küberturbe teemalisel üritusel. 

Paarikümnest paari tuhande töötajani kasvades muutub üks organisatsioon tahes-tahtmata. Kuidas on Playtech suutnud seda ühtekuuluvustunnet ja ehk isegi idufirmalikku lähenemist säilitada?

Paljudele meeldib rääkida idufirmalikkusest ja arutleda selle üle, kust maalt on mõni ettevõte idufirma ja kust maalt enam mitte.

Playtech on tänaseks start-up faasist ikkagi välja kasvanud. Samas arvan, et üks meie fenomen on jätkuvalt see, et hoolimata oma suurusest oleme paindlikud ja innovaatilised ning saame uute lahenduste ja teenustega sageli väga kiiresti turule tuldud.

See tuleneb kindlasti meie struktuurist, kus iga Playtechi äriüksus saab toimida suuresti nagu iseseisev organism koos oma kõikide funktsioonide ja eelarvega. Säärane modulaarsus võimaldab meil kiiresti tegutseda ja vajadusel suunda muuta, kui äri või turg seda dikteerib, sest maailm meie ümber muutub ju aina kiiremini.

Vahel ütleme naljaga pooleks, et Playtech on nagu üks suur ettevõte, mille sees on palju väikseid “ettevõtteid”.

Koroonaaja hommikune Infra juhtide koosolek Zoomis.

Sa juhid täna ettevõtte infrastruktuuri äriüksust ehk oled ligi saja inimese juht. Millega te täpsemalt seal üksuses tegelete?

Kui Playtech alustas paarkümmend aastat tagasi ühe mängutoote ja paari serveriga eksootilistel Kariibi mere saartel, siis tänaseks opereerime oma privaatpilve lahendusi kolmel kontinendil, 20 riigis ja 33 andmekeskuses ning pakume teenuseid kus iganes maailma nurgas. Oma äriklientidele müüme täna nii infrastruktuuri kui ka toodete puhul täisteenust.

Teisisõnu haldame igapäevaselt rohkem kui 3500 füüsilist serverit ja platvormiteenuste kogumit, mis on peensusteni kohandatud kümne Playtechi suurema tootesuuna vajadustele.

Seetõttu ei defineeri me end täna puhtalt füüsilise infrastruktuuri eest vastutava osakonnana, vaid pigem multifunktsionaalse äriüksusena, kes keskendub riistvara kõrval järjest enam platvormi kui terviku ja kõigi sellega seotud teenuste arendusele.

Playtechi eeliseks konkurentide ees on see, et meie toodete portfoolio on mängutööstuses kõige laiem. Saame oma klientidele pakkuda sisuliselt kõiki online-meelelahutuse tooteid ning meie loodavad privaatpilve lahendused aitavad toetada firma äristrateegiat, mis on keskendunud reguleeritud turgudele üle maailma.

Playtechi oma spordiürituste sari Playthlon on Infrakate sage kogunemiskoht.

Millised on teie üksuse peamised väljakutsed?

Kui me räägime konkreetselt reguleeritud turgudest, siis peame selle all silmas riiki või regiooni, kes on online-meelelahutuse ja spordiennustuse ühel või teisel moel seadustega reguleerinud. Sellisel turul tegutsemiseks on tavaliselt lisaks spetsiifilistele arendustele vaja oma platvorm ja tooted ka sertifitseerida või tagada näiteks riigipoolne juurdepääs meie hallatud andmetele, serveritele.

Tihti tähendab see, et me ei saagi oma ärikliente suvalisest kohast teenindada, vaid mingi osa meie teenusest või platvormist peab füüsiliselt sihtriigis asuma.

Ehk sisuliselt peame iga uue turu jaoks leidma erilahenduse nii tootearenduse kui platvormi osas. Üks järjest mahukam osa meie igapäevastest väljakutsetest seisnebki selles, kuidas leida optimaalne mudel, mis oleks võimalikult kulutõhus, ent samas piisavalt skaleeruv.

Lisaks seisame silmitsi nii tehnoloogia kiire arengu kui ka järjest suurenevate äriklientide ootustega. Üheks näiteks on see, et meie mänguruum hooldustöödeks ja ajaraamid teenuse katkestuseks on vägagi piiratud.

Kui midagi läheb katki, vajab uuendust või on vaja asendada platvormil mõni komponent, siis piltlikult öeldes tuleb helikopteril telikut vahetada lennu pealt.

Kuidas planeerida ja korraldada see kõik nii, et kasutajad saavad teenuseid 365 päeva aastas 24/7 kasutada? Kuidas luua selline uute tehnoloogiate kombinatsioon, mis just meie keerulisse keskkonda kõige paremini sobiks? Seda kõike tuleb teha väga suurtes mastaapides, samal ajal kvaliteedis ja turvalisuses kompromisse tegemata.

Infra tiimiüritus 1920ndate stiilis.

Räägime töökohtadest. Sinu üksuses on päris mitu vaba positsiooni. Keda te täpsemalt juurde otsite?

Infrastruktuuri äriüksuses töötab täna ligi sada inimest, uute positsioonide täitmisel ongi saja piir ületatud. Otsime täiendavaid töökäsi seoses uute põnevate projektidega Põhja- ja Ladina-Ameerikas.

Meie andmebaasid on väga suured - räägime sadadest terabaitidest andmetest ning sadadest tuhandetest transaktsioonidest ühes minutis. Näiteks spordiennustuses pakuvad tihti närvikõdi suured spordisündmused nagu SupwerBowl või Champions League’i mängud, mille eel ja ajal on vaja teenindada üheaegselt kümneid tuhandeid kliente, kes soovivad panuseid panna.

Kõigepealt otsimegi uue põlvkonna andmebaasi inseneri (Database Reliability Engineer), kelle ülesandeks on mõelda, kuidas muuta meie globaalse mastaabiga andmebaasiplatvorm selliste olude teenindamiseks maksimaalselt töökindlaks, paindlikuks ja turvaliseks.

Teiseks otsime oma võrgulahenduste halduse meeskonda kogenud võrguinseneri (Network Operations Engineer). Võrk on üks Playtechi privaatpilve platvormi keerukamaid ning olulisemaid valdkondi - siin seome me kokku kõik tooted ja teenused. Võrguinsener peab tagama, et see toimiks 24/7/365, oleks usaldusväärne ja meie kõrgetele turvastandarditele vastav.

Veel otsime andmekeskuste inseneri (Datacenter Services Engineer). Tema töö on väga põnev, sest see on infrastruktuuri äriüksuses ainulaadne roll, mis kombineerib reisimist, füüsilist tööd ja IT-teadmisi. Kui ülejäänud meeskond töötab valdavalt koduses Eestis arvutite taga, lendab tema andmekeskustesse kolmel kontinendil ning kaabeldab-paigaldab seadmeid räkkidesse.

Kuna tänases uues reaalsuses on reisimist ajutiselt vähem, siis kohalike abikäte kaugjuhendamine annab võimaluse üle vaadata tehnoloogilisi standardeid ning otsida uusi mooduseid projektide läbiviimiseks – justkui leiutaks operatsioonidel kasutatavaid kirurgilisi robotkäsi!

Mait Tartu kontoris sõudeergomeetril Eesti Lihasehaigete Seltsile annetusraha kogumas.

Täiendame oma meeskonda ka kahe tehnilist projektijuhiga (Infra Technical Project Manager) – see on justkui dirigendi roll, kes ka ise orkestris mitut pilli edukalt mängida suudab. Võtmeks on väga hea kommunikatsiooni- ja planeerimisvõime, laiad teadmised infrastruktuurist ja võrgundusest ning võimekus nii projekte juhtida kui ka erinevate platvormi tööriistadega ise igapäevaselt ringi käia.

Kõigi vabade positsioonide puhul otsime ennekõike paindlikkust, avatust uute asjade õppimisele, koostöövõimet ja sobivust meie väga ühtehoidvasse meeskonda. Baasteadmised ja kogemus on oluline, aga arvan, et õige suhtumise, õppimistahte ja toetava meeskonna abiga on võimalik väga kõrgele ja kaugele jõuda.

Täna ei otsi me ka enam inimesi konkreetsele asukohale. Meie poolest tehku inimene tööd Tallinnast, Tartust või suvekodust Hiiumaalt.

Kontoritesse oleme loonud võimalused, et inimesed saaksid soovi korral töötada nii ühes kui teises kohas, ent igapäevane kohalkäimine kohustuslik pole. Meie kindel soov on tagada paindlikud töövõimalused ka pärast koroonaohtude möödumist ja leida parim töökorraldus, mis toetab meeskonnatööd, ent pakub ka individuaalset vabadust.

Infrakate mõõduvõtt lauajalgpallis.

Playtechist kui heast tööandjast on tõenäoliselt kuulnud kõik, kel vähegi IT-sektoriga kokkupuudet olnud. Mis on sinu jaoks number üks põhjus, et sinu meeskonnaga liituda?

Number üks on kindlasti meeskond. See on see, mis mind ennast Playtechi juures hoiab ja tõmbab. Infrastruktuuri äriüksuses on meil kuus suuremat allüksust, ent sisuliselt töötame kõigi nendega igapäevaselt ühises inforuumis ja isegi sajapealise osakonna puhul võib rääkida ühtsest perest ja traditsioonidest. Kõigil keskastmejuhtidel on sisulistes asjades sõnaõigus ja võimalus oma arvamus välja öelda ning oma ettepanekud ka ellu viia.

Teine ja sama oluline on see, et oleme maailmas oma alal ikkagi turuliidri tasemel. See tähendab, et me jõuame tihti teerajajale omaste väljakutseteni, oleme paljude lahenduste puhul maailmas esimesed mitte ainult tootevaldkonnas, aga ka platvormi arenduses.

Selle kõige kõrval pakub Playtech tööandjana suurepäraseid võimalusi arenguks, nagu minu enda tööstaažist välja võib lugeda. Siin ei räägi me ainult kasvust infrastruktuuri üksuses, vaid ettevõttes laiemalt.

Kui näeme, et inimesel saavad väljakutsed otsa või on tal tõsine huvi millegi uue vastu, siis soodustame igati tema arengut. Olgu see sisemine liikumine üksuse sees, erinevate äriüksuste vahel või üle-ettevõttelised töövarjupäevad. Kui sa tahad nii inimese kui ka tippspetsialistina areneda, siis Playtechist paremat tööandjat annab otsida.

"Kui Playtech alustas paarkümmend aastat tagasi ühe mängutoote ja paari serveriga eksootilistel Kariibi mere saartel, siis tänaseks opereerime oma privaatpilve lahendusi kolmel kontinendil, 20 riigis ja 33 andmekeskuses ning pakume teenuseid kus iganes maailma nurgas."

Gallery